სვანეთი

Saturday, January 19, 2013

სვანური სამზარეულო



სვანური სამზარეულო



     ქართული სამზარეულო საყოველთაოდაა აღიარებული და დიდი ხანია გაცდანაციონალურ ჩარჩოებსფართოდაა გავრცელებული ჩახოხბილიტაბაკახარჩოხაჭაპური,ხინკალი და სხვა.


ქართული სამზარეულო მნიშვნელოვნადაა გამდიდრებული სვანური კერძებითმათ შორისაღსანიშნავიასულგუნი (ძროხის ყველი), კაარზ - გადაზელილი (რძეში მოხარშულიყველიპიტნითხაჭაპური - პურის ცომში გამომცხვარი ყველიმჭადის ფქვილში (ჭიშდვარიანფეტვის ფქვილში (ჭკუტშეზელილი ყველის კვერიკუბდარი - პურის ცომში ჩაშუშულიწვრილად დაკეპილი ხორციშამ - სიმინდის ბურღულის ფაფა შიგ ჩალაგებული სულგუნისნაჭრებითთაშმიჯაბ - ყველის და კარტოფილის შეზელილი პიურეჭადი - სიმინდის კვერიდა სხვამეტად გავრცელებული ფხალეულის (მინდვრის ფხალიჭინჭარინაცარქათამა დასხვაღვეზელებირომელიც ხაჭაპურის მსგავსად პურის ცომში ცხვებაგანსაკუთრებულმნიშვნელობას ანიჭებენ სვანები ნივრითა და წიწაკით შეკმაზულ ქერის ნახარშს (ლუცფექ)და ქერის ფქვილით შეზავებულ ჭინჭრის წვნიანს (ხარშილ). ამ კერძებს სამკურნალოდაციყენებენგადმოცემის თანახმადვინც ამ ნახარშს ათჯერ შეჭამსიმ წელიწადს ავად არგახდება.
თითქმის ყველა კერძი შეზავებულია სვანური მარილითრომელიც წარმოადგენს სუფრისმარილისწიწაკისა და მრავალრიცხოვანი სურნელოვანი მცენარეების დანაყილ ნარევს.სვანური მარილით დამზადებული კერძები გამოირჩევიან ზომიერი სიცხარითა დაგანსაკუთრებული სურნელებითსვანურ მარილს ცალკეც მიირთმევენ.
სვანეთში კერძებს ადგილობრივი ნატურალური პროდუქტებისაგან ამზადებენრის გამოცისინი არომატულობითა და უმაღლესი ეკოლოგიურობით გამოირჩევიან
სვანეთში ვაზი არ ხარობსამიტომ ღვინოს ბარიდან ეზიდებიანსასმელად უმეტესადიყენებენ ადგილობრივი ხილისაგან გამოხდილ არაყსპოპულარულია თაფლისა და ანწლისარაყიცსვანური სუფრის აუცილებელი ატრიბუტია მინერალური წყალირომლის წყაროებისვანეთში მრავლად მოიპოვება.

No comments:

Post a Comment